Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 2 sztuki
mąka 200 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczki

Porada

Podajemy z sosem z mięsnym lub grzybowym

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki mielimy maszynką, dodajemy sól, pieprz oraz 2 jajka.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Następnie przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy najpierw drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy rękoma.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Ciasto formujemy w długie wałeczki.
Krok 3 - Kopytka foto
4
Następnie kroimy w kształt kopytek.
Krok 4 - Kopytka foto
5
Gotujemy wodę w dużym garnku. Kopytka wkładamy do gotującej się wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
Krok 5 - Kopytka foto
6
Gdy kopytka są gotowe, wyjmujemy je do miski z zimną wodą.
Krok 6 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 16.02.2015 20:34
Kopytka uwielbiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak