Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
ziemniaki 2 kg
jajko 3 szt
mąka pszenna 500 g
sos pieczeniowy 1 szt
olej
Papryka ostra mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Porada

Jeżeli nie chcemy, by kopytka posklejały się do gotującej się wody dodajemy odrobinę oliwy. ugotowane kopytka przelewamy zimną wodą. Pamiętajmy, że zbyt duża ilość mąki spowoduje twardnienie kopytek. Do podsypywania, warto wykorzystać mąkę ziemniaczą

Przepis i sposób przygotowania na: KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ

Kroki postępowania

1
Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy ok. 2-2, 5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę oleju.
Krok 1 - KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ foto
2
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajka i doprawiamy solą, pieprzem mielonym, papryką i przyprawą do ziemniaków.
Krok 2 - KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ foto
3
Całość dusimy specjalnym tłuczkiem do ziemniaków lub przepuszczamy przez praskę.
Krok 3 - KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ foto
4
Do dobrze uduszonych ziemniaków dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Krok 4 - KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ foto
5
Gotowe ciasto dzielimy na części. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałki.
Krok 5 - KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ foto
6
Uformowane wałki delikatnie spłaszczamy, ciasto tniemy po skosie, tak by powstały kopytka.
Krok 6 - KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ foto
7
Gotowe kopytka przekładamy do gotującej się wody. Nie zapominajmy o jej posoleniu. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy przez ok. 3 minuty, a następnie przekładamy na sito.
Krok 7 - KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ foto
8
Ugotowane kopytka zalewamy zimną wodą.
Krok 8 - KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ foto
9
Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Podajemy z sosem pieczeniowym i ugotowaną kapustą.

Krok 9 - KOPTYKA Z GOTOWANĄ KAPUSTĄ KISZONĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 28.05.2015 12:22
Prawdziwe pyszności :)
w mojej kuchni 28.05.2015 12:18
pyszne jedzonko do zjedzenia ze smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak