Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec Kreta
Kroki postępowania
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej masy wbijać po kolei żółtka i miksować. Wsypać partiami przesianą przez sito mąkę i sodę oczyszczoną dalej miksując. Ubite białka przełożyć do masy i delikatnie połączyć mieszając łyżką. Do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy przełożyć masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 30 min lub do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Banany obrać i przekroić wzdłuż.
W cieście wydrążyć łyżką środek ciasta w odległości od 2 cm od brzegu ciasta na głębokość 1,5 cm do
2 cm. Wydrążone ciasto przełożyć na talerz i delikatnie pokruszyć.
Smacznego.