Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
margaryna 125 g
cukier 110 g
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
woda 125 ml
śmietana 30% 330 ml
gorzka czekolada 4 kostki
cukier puder 1 łyżka
sok z cytryny do skropienia bananów
zagestnik do smietany 1 szt
banan 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta

Margarynę,cukier i kakao rozpuszczamy w wodzie podgrzewając.Masę studzimy dodajemy do niej żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia.Dokładnie mieszamy,dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do małej (20 cm ) tortownicy natłuszczonej i posypanej tartą bułką.Pieczemy ok 30 minut na 180 C.Z przestudzonego ciasta wydrążamy środek pozostawiając dno i boki,okruchy pozostawiamy.Na spodzie ciasta układamy pokrojone wzdłuż banany i skrapiamy je sokiem z cytryny.Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i zagęstnika (śmietan-fix),dodajemy startą gorzka czekoladę i dokładnie mieszamy.Ubitą masę wykładamy na banany formując kopiec.Posypujemy okruchami ciasta i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 16.04.2014 11:11
proszę kawałek
Aannkaa82 31.03.2014 20:35
Oj zjadłabym chociaż kawałeczek :)
adelajda 28.12.2013 09:05
chętnie zjem kawałeczek
IKrakowianka 22.11.2013 17:27
wygląda genialnie
goofy9 22.10.2013 23:43
wygląda pysznie
Dorota59 05.09.2013 12:12
w sam raz do kawy
malaczarna23 19.04.2013 08:46
uwielbiam :D
miroslawa 07.03.2013 07:50
pyszne, uwielbiam połączenie bananów i śmietany
Alex_M 05.03.2013 18:27
pyszne ciasto :) musze zrobic!
arbuzowo 05.03.2013 16:24
Uwielbiam kopiec kreta :-) A teraz mogę zrobić go sama
Adrian3 05.03.2013 16:08
uwielbiam:)
ONY_za_kare 05.03.2013 16:05
super! musi być pyszne!
migotka28 05.03.2013 14:37
otóż to bez torebki gotowca sie obyło a ciasto nie jest trudne w przygotowaniu i smakuje super,ale swój pierwszy kopiec piekłam kilka lat temu właśnie z torebki
czekoladka_m 05.03.2013 14:13
uwielbiam to ciasto, często je robię:)
Beatris 05.03.2013 14:00
I bez użycia gotowca. Lubię takie ciasta, które pokazują, że tak można. Dlatego też przepis jak najbardziej polecam.
Rossie 05.03.2013 12:39
super przepis, na pewno sprawdzę :)
David 05.03.2013 11:58
hmm aż ślinka cieknie
Agnieszka-87-25 05.03.2013 11:49
bardzo efektowny :) zjadło by się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak