Koperty ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    20 dag
  • cukier

    10 dag
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • śmietana

    1-2 łyżki
  • skórka z cytryny

    1 sztuki
  • śliwki

    ok.1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Koperty ze śliwkami foto
Mąkę posiekać z masłem dodać cukier, żółtka i śmietanę oraz skórę z cytryny, którą wcześniej sparzyć i wyszorować. Zagnieść ciasto i schłodzić ok. 30 minut.
Krok 2 - Koperty ze śliwkami foto
W tym czasie umyć śliwki i wypestkować a następnie przekroić na pół.
Krok 3 - Koperty ze śliwkami foto
Ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty (grubość 0,5 cm)
Krok 4 - Koperty ze śliwkami foto
Na każdym jednym układać śliwkę i można posypać ją cukrem trzcinowym i cynamonem.
Krok 5 - Koperty ze śliwkami foto
Następnie zakleić 4 rogi po środku.
Krok 6 - Koperty ze śliwkami foto
Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 25.08.2015 13:53
akurat śliwkowy sezon
Małgorzata Pin 25.08.2015 13:30
Pyszne, bardzo smakowite.
Róża1 25.08.2015 11:52
wspaniały przepis !!!! ale poproszę o jedną do degustacji :-)
Wacław 25.08.2015 11:39
przepyszny deser,deser na 5 :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat