Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koniczynki z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 40 dag
amoniak 1 szczypta
cukier puder 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier waniliowy 1 szt
jajko 3 szt
margaryna 15 dag

Mak

mak 12,5 dag
białko 2 szt
olejek migdałowy do smaku
miód sztuczny 2 łyżki
kakao 0,5 łyżeczki
margaryna 5 dag
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Koniczynki z makiem

Mak:
Mak sparzyć i zmielić. Margarynę roztopić dodać do niej mak, olejek do smaku, miód, cukier, ubite białko i kakao. Wymieszać.
Ciasto:
Z maki, amoniaku, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego, jaj i margaryny zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego dajemy do troszku maku i zginamy w trzech miejscach tak, aby powstała koniczynka. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach. Podajemy potrzepane cukrem pudrem. Wychodzi 48 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 14.08.2015 10:31
są świetne!!
Ela15 01.08.2015 10:13
fajnie wyglądają
Aga-25 29.07.2015 14:49
fajne pomysłowe to !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak