Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitury malinowo-wiśniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
wiśnie 35 dag
cukier 1,3 kg
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitury malinowo-wiśniowe

Maliny opłukujemy na sicie, dokładnie osączamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Z wody i cukru w dużym garnku gotujemy syrop. Do gotującego się syropu porcjami dodajemy owoce - tak by całość cały czas powoli się gotowała. Gdy już dodamy wszystkie owoce garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie garnek znów stawiamy na ogniu, konfiturę zagotowujemy, gotujemy 1-2 min i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na godzinę i ponownie jeszcze 2 razy zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę. W czasie gotowania zbieramy tworzącą się pianę. Gorące konfitury przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 21.03.2013 09:02
bardzo ciekawy przepis
marzencia2007 20.03.2013 23:49
super, do bułeczki z masłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak