Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Konfitura z czerwonej cebuli na czerwonym, wytrawnym winie znakomicie smakuje na zimno jak i na ciepło. Świetnie pasuje do mięs, serów, ryb i jajek. Pysznie sprawdza się w domowych burgerach.

Sprawdź ten przepis i dowiedz się jak łatwo ją przygotować! 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    1,5 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Tymianek suszony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • wino czerwone wytrawne

    50 mililitrów
  • cebula czerwona

    300 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli 

  • łatwa do przygotowania
  • do umieszczenia w słoiczkach 
  • smakuje na zimno i na ciepło
  • idealna do mięs pieczonych i grillowanych
  • znakomicie smakuje z serami, zwłaszcza kozimi i owczymi
  • świetna w burgerach 
  • przepyszna z pieczonymi burakami 

Kroki postępowania

Krok 1 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu.
Krok 3 - Konfitura z czerwonej cebuli foto

Gdy cebula będzie miękka wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd".

Krok 4 - Konfitura z czerwonej cebuli foto

Smacznego!

Do przygotowania konfitury z czerwonej cebuli możesz użyć np. wina cabernet sauvignon.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Bożena Matuszczyk 06.07.2020 17:33
Wyśmienita
Margo1 18.11.2014 16:32
robiłam taki już
paula191919 29.09.2014 17:31
mmmm..... wygląda wyśmienicie ; ))
Lidzia 06.04.2014 07:15
Fajna. Można nadziewać roladki.
as28 28.03.2014 21:02
świetny pomysł
w mojej kuchni 08.05.2013 14:12
smaczna do pieczonych mięs, drobiu
fotoviderek 08.05.2013 06:50
Wspaniały pomysł :)
jerzy3 07.05.2013 22:39
konfitury kojarzą mi się ze słodkością.czy to jest słodkie?
stokrotka 07.05.2013 20:24
świetny pomysł na cebulę
SmacznaPyza 07.05.2013 19:35
uwielbiam konfiturę z cebuli chociaż robię nieco inaczej :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat