Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    1 kg
  • wódka

    70 ml
  • woda

    100 ml
  • cukier

    4 łyżki
  • olej do smażenia

    5 łyżek
  • ocet

    5 łyżek
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szcypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w garnuszku i smażymy cebulkę około 5 minut. Potem dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy żeby się rozpuścił i czekamy 10 minutek. Po tym dodajemy wodę i wódkę oraz łyżkę octu i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe 4 łyżki octu i łyżkę octu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy cebulkę w odkrytym garnuszku aż płyn odparuje na tyle, że stanie się gęstym sosem pokrywającym ładnie cebulkę. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia lub podajemy jeszcze ciepłą jako dodatek do mięs, sałatek lub do kanapeczek najlepiej na świeżutkich bułeczkach upieczonych samemu :)

Zamiast białej cebulki można użyć czerwonej, ale wtedy zamiast wódki proponuję użyć czerwonego wina :)
Ja postanowiłam zmieszać oba rodzaje cebulek :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

15.11.2014 10:40
ciekawy pomysł

Seba

19.10.2014 12:33
bardzo fajna

Ela15

14.10.2014 19:19
nie spotkałam jeszcze takiego przepisu:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat