Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura czereśniowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 1 kg
cukier 1/2 kg
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura czereśniowa

Czereśnie pozbawiłam pestek, zbierając wyciekający sok w miseczce, nad którą je drylowałam. Wrzuciłam je do szerokiego niskiego garnka z niedużą ilością wody. Dodałam też sok, który z nich wyciekał, żeby konfitura była bardziej intensywna. Gotowałam na średnim ogniu , potem na małym, aż woda i sok odparowały, cały czas mieszając . Wtedy dodałam cukier , zamieszałam intensywnie, zwiększyłam moc palnika i mieszałam mocno, aż cukier się rozpuścił. Potem na małym ogniu, mieszając dość często gotowałam konfiturę aż znowu odparowała.

Zrobiłam próbę na talerzyku – łyżeczkę konfitur nalałam na środek talerzyka – nie rozlewała się naokoło, więc była dobra.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 29.08.2013 23:02
kojarzysz może nazwę odmiany czereśni?
Anna169Hosz 25.07.2013 15:32
Moja ulubiona:)
EWI 19.07.2013 09:18
super mniam
adelajda 07.07.2013 07:10
domowa najlepsza
Katarzyna/kate1980 03.07.2013 21:05
uwielbiam czereśnie a to świetny sposób aby cieszyć się nimi dłużej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak