Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura cytrynowa do mięs i ryb.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 2 szt
czosnek ząbki 1 szt
imbir
cebula 1 szt
Kolendra cała Prymat 0,5 łyżeczka
cukier 2 łyżki
oiwa 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura cytrynowa do mięs i ryb.

Kroki postępowania

1
Składniki
Krok 1 - Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. foto
2
Cytryny sparzyć, pokroić w ósemki. Włożyć do szklanej lub porcelanowej miski ,posypać solą ,wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 8h.
Opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 2 - Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. foto
3
Na patelni umieścić przeciśnięty czosnek ,imbir ,ósemki cebuli, musztardę, chilli, kminek, kolendrę, cukier i oliwę .Wszystko wymieszać i mieszając gotować 3 min, aż mieszanina lekko się przesuszy.
Krok 3 - Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. foto
4
Wlać 200ml wody, ocet ,dodać rodzynki, liście cytrynowe i ósemki cytryn. Wymieszać i gotować, aż cytryny zmiękną ,około 20min.
Odstawić do przestudzenia. W słoikach można przechowywać parę tygodni.
Krok 4 - Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. foto
5
Konfitura świetnie koresponduje z łososiem .Ja podałem z ozorkami w sosie chrzanowym.
Krok 5 - Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bazylka 19.02.2014 22:28
Ciekawa propozycja.
Beata999 19.02.2014 19:49
Oryginalna konfitura.
stef 19.02.2014 17:30
Taka konfitura do ozorów to bajka!
idealme 19.02.2014 15:22
wygląda pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak