Kompot z rabarbaru z mięto i limonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    400 gram
  • cukier

    3 łyżka
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • mięta liście

    1 łyżka
  • kostki lodu

    10 sztuka
  • woda

    1 1/2 (filtrowana)
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, dodać posiekane listki mięty i sok z limonki. Podgrzewać na wolnym ogniu przez około 3 minut, cały czas mieszając. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Gotowy kompot przecedzić przez sitko i pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce, dodać kostki lodu, świeżą miętę i plasterki limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 20.05.2014 17:57
Takie kompociki mogłabym pić i pić.
gibli 18.05.2014 09:27
smaczny kompocik:)
EmciaPichci 01.02.2014 09:14
tęsknię za takim kompocikiem!
kasiek 18.06.2013 09:36
rewelacyjny napój
Pusia 11.06.2013 10:10
świetny napój
Babciagramolka 11.06.2013 09:36
Zgłoszę się jak zrobi się upał :)
dwa pokoje z kuchnią 11.06.2013 08:18
piękny kolor :)
Lampencjo 11.06.2013 00:19
orzeźwiające
meg1984 10.06.2013 22:29
ciekawy smak
Bogusiaz 10.06.2013 22:14
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat