Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z polskiego winogrona z kardamonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

winogrona 1,2 kg-po obraniu
cukier waniliowy 2-3 łyżki
kardamon 2 ziarenka
woda 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z polskiego winogrona z kardamonem

Owoce umyć dokładnie, lekko osuszyć. Przesypać do garnka. Dodać cukier, sok wiśniowy i rozłupane ziarenka kardamonu. Zalać wodą i wstawić na ogień. Zagotować. Gotować do miękkości owoców. Mniej więcej w połowie gotowanie skosztować czy kompot nie jest za kwaśny, jeśli tak dodać jeszcze 2 łyżki cukru i gotować dalej. Odstawić na 10 minut i następnie przecedzić przez sito aby pestki nie wpadły do kompotu. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 13.03.2015 08:12
bardzo dobry
gosia56 12.03.2015 22:07
Pyszny kompocik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak