Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z gruszek - na zimę

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 3-3,5 kg
woda 2-2,5 l
cukier 4-5 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z gruszek - na zimę

Gruszki dokładnie myjemy, odcinamy końce i obieramy ze skórek, kroimy w ćwiartki lub ósemki. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy gruszki, zagotowujemy i dodajemy cukier, gotujemy chwilkę do rozpuszczenia cukru i wyłączamy. Przekładamy do słoików owoce i uzupełniamy powstałym z gruszek kompotem. Zakręcamy na gorąco. Pasteryzujemy 5 minut, odwracamy dnem do góry i zostawiamy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 09.11.2014 09:31
:)) To jeden z moich ulubionych ... są jeszcze mirabelki które wręcz uwielbiam
pestka 09.11.2014 09:21
to mój ulubiony kompot
bhb8 09.11.2014 09:07
również robię takie zaprawy :)
olkaaa 09.11.2014 08:53
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak