Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot wiśniowy na zimę

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 1,5 kilogramy
cukier drobny 3 szklanki
woda do zalania
laska wanili 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot wiśniowy na zimę

Wiśnie przepłukać, włożyć do słoików ( ja włoąyłam do 5).
Owoce zasypać cukrem - nieco ponad pół szklanki (kompot jest jak dla mnie "w sam raz"). Do każdego słoika włożyć kawałek laski wanilii. Całość zalać gorącą wodą.
Zkręcić i odwrócić słoiki do góry dnam. Następnego dnia pasteryzować je około 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 04.02.2014 19:59
kompoty z wiśni są najlepsze:) idealne do zupy owocowej:)
MarchiochaKucharzy 12.12.2013 11:35
ooo dobrze mieć takie zapasy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak