Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot śliwkowy z dodatkiem cytryny i cynamonu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 500 g,
woda zimna 1,5 litra,
cukier brązowy do smaku,
cytryna plasterki,
laska cynamonu kawałek,

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot śliwkowy z dodatkiem cytryny i cynamonu

Śliwki po rozmrożeniu wkładam do garnka zalewam wodą i doprowadzam do zagotowania.
Dodaję cukier brązowy i gotuję na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie zdejmuję z ognia i odkładam do wystudzenia.
Kompot przelewam do wysokiego szklanego dzbanka.
Dodaję plasterki cytryny oraz kawałek laski cynamonu.

Schłodzony w lodówce jest smacznym napojem na upalne latowe dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:23
fajny dodatek do kompotu.
Babeczka35 20.04.2018 08:13
Taki kompot to musi być pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak