odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Smażony indyk z ketchupem śliwkowym, odc. 16

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ketchup

  • śliwki

    500 g
  • pomidory

    7 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • ocet jabłkowy

    50 ml
  • masło klarowane

    do smażenia
  • Imbir mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Panierka do mięsa

  • masło klarowane

    50 g
  • sznycle z indyka

    4 szt.
  • sałata rzymska baby

    3 główki
  • cytryna

    1 szt.
  • seler sałatkowy SMAK

Do smaku

  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

  • rozmaryn

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Smażony indyk z ketchupem śliwkowym, odc. 16 foto
Na maśle w garnku przesmażamy na lekko złoty kolor pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Do garnka dodajemy pomidory pokrojone w cząstki, odrobinę wody oraz śliwki (świeże lub mrożone). Doprawiamy roztłuczonym pieprzem kolorowym, imbirem mielonym oraz solą, dolewamy ocet jabłkowy. Dusimy, aż nadmiar soku odparuje. Wszystko miksujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Smażony indyk z ketchupem śliwkowym, odc. 16 foto
Przyprawę do drobiu wysypujemy na deskę, sznycle z indyka obtaczamy w przyprawach na desce. Posypujemy mielonym rozmarynem.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Smażony indyk z ketchupem śliwkowym, odc. 16 foto
Przyprawione mięso wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Smażymy po obydwu stronach po 2 min.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Smażony indyk z ketchupem śliwkowym, odc. 16 foto
Z sałaty rzymskiej obrywamy wierzchnie liście. Zostawiamy środki i kroimy na połówki, posypujemy świeżo mieloną solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor, z przekrojonej strony. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Mięso podajemy z sałatą, selerem sałatkowym i ketchupem śliwkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 29.03.2017 13:36
Smakowite mięsko, super pyszne danie.;)
jagoda5913 29.03.2017 00:51
super danie obiadowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat