Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami

Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2-3 łyżki
  • sól ziołowa

  • rozmaryn Prymat

  • pierś z gęsi

    2 szt.
  • przyprawa do grzanego wina i piwa

  • przyprawa do kurczaka po staropolsku

  • nalewka wiśniowa

    50 ml
  • wino czerwone

    200 ml
  • chrzan żurawinowy

  • olej rzepakowy

  • musztarda rosyjska

  • miód

    2 łyżki
  • jabłka

    2 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • cukier brązowy

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
Mieszamy wiśniówkę, miód, musztardę rosyjską, przyprawę do drobiu po staropolsku, przyprawę do wina i piwa.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
Nacinamy skórę na filetach z gęsi i marynujemy w przygotowanej marynacie 2-3 godz, a najlepiej całą noc.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
Jabłka kroimy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy na papierze do pieczenia, posypujemy brązowym cukrem, startą skórką z cytryny i rozmarynem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 10 minut.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
Następnie wyjmujemy mięso z marynaty i smażymy na rozgrzanej patelni od strony skóry przez ok. 5 minut. Po przesmażeniu przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego. Na patelnie wlewamy czerwone wino, chwilę gotujemy i przelewamy do naczynia.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
Polewamy piersi pozostałą marynatą. Mięso pieczemy ok. 35 min. Po pieczeniu mięso powinno odpocząć przez 2-3 minuty.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
W tym czasie pozostały sos wlewamy na patelnię, dokładamy 2- 3łyżki masła, mieszamy i czekamy aż sos zgęstnieje.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
Piersi podajemy polane sosem w towarzystwie pieczonych jabłek i chrzanu żurawinowego.
Krok 8 - Przepis dnia IV, odc. 26: Pieczone piersi z gęsi z pieczonymi jabłkami  foto
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat