Kompot rabarbarowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    3 szklanki
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • woda

    7 szklanek
  • sok z cytryny

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kompot rabarbarowy foto
Rabarbar delikatnie obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Odmierzyć 7 szklanek wody oraz 1 szklankę cukru i wlać do garnka.
Do gotującej się wody z cukrem wsypać obrany rabarbar i gotować jeszcze ok 10 minut.
Krok 2 - Kompot rabarbarowy foto
Do kolejnej szklanki wlać 3/4 szklanki soku z cytryny. Ugotowany sok z rabarbaru połączyć z sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać.
Następnie przecedzić przez sitko wywar i odstawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Kompot rabarbarowy foto
Tak przygotowany sok rozlać do butelek lub dzbanka i wstawić do lodówki do schłodzenia. Sok można podawać z kostkami lodu i przybrać plasterkiem cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 17.06.2013 16:39
lubię kompocik
Halina14 04.06.2013 08:51
kompocik super
m1monika 31.05.2013 08:12
bardzo lubię :-)
Ewelina38 18.05.2013 21:37
dziś taki ugotowałam, jest pyszny i teraz go jeszcze popijam :)
marta1221 10.05.2013 14:01
paulina2157 - tak 3 szklanki pokrojonego już rabarbaru, to jest ok. 7-8 ogonków :)
halina17 10.05.2013 13:36
Marta 1221 to jest kompot a nie sok.Smaczny kompot , fajnie , że rabarbar "wraca do łask".
Pomocnik 10.05.2013 13:19
pyszny sok
cooleczka 10.05.2013 13:02
nigdy nie dawałam soku z cytryny, muszę spróbować
Rossie 10.05.2013 12:13
chyba bardziej "kompot" a nie "sok", ale i tak pyszny.
paulina2157 10.05.2013 12:00
taki na czasie. A jak odmierzyłaś te 3 szklanki rabarbaru? Chodzi o taki pokrojony już w małe kawałki czy jak?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat