Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot na zimę z truskawek.

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 5 kg
woda
cukier 1 kg
cytryna 1 szt

Porada

Dodatek soku z cytryny sprawi , że truskawki będą ładnie czerwone.

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot na zimę z truskawek.

Myjemy truskawki , szypułkujemy.W garnku gotujemy syrop z cukru , soku z cytryny i wody.Do wyparzonych , umytych słoików wrzucamy truskawki , do 3/4 wysokości , zalewamy po 1/3 szklanki syropu, dopełniamy wodą. Zakręcamy mocno i gotujemy w dużym garnku pod przykryciem około 10-15 minut do mocnego zassania się zakrętek. Wyjmujemy z garnka , odstawiamy do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirtualnykucharz 29.06.2015 18:16
domowe kompoty są najlepsze
Smaczna_B 20.06.2015 15:33
Już trzeba je robić:)
Ola1young 18.06.2015 20:41
pyszne zapasiki domowe :)
ewelinapac 18.06.2015 19:40
pyszny na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak