Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Komosa zamiast szparagów

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pestki słonecznika spora garść
ząbki czosnku 2 sztuki
natka pietruszki 2 -3 gałązki
sól do smaku
pieprz
masło 1-2 łyżki

Porada

Komosa biała to chwast i jednocześnie zioło. W tym roku znowu pilnowałam aby nikt jej nie wyrwał, trochę jej nazbierałam. Tą większą podałam jak szparagi.

Przepis i sposób przygotowania na: Komosa zamiast szparagów

Kroki postępowania

1
Do tej potrawy najlepsza będzie ta większa młoda komosa, do 15-20 cm.
Po zbiorach należy odciąć korzenie, dokładnie przepłukać.
Te większe okazy możemy przyrządzić jak szparagi. Jeśli trafi się nam nieco większy niż 20 cm, wystarczy obciąć 2-3 cm stwardniałej łodygi.
Krok 1 - Komosa zamiast szparagów foto
2
Do gotowania komosy wystarczy niewielka ilość wody, tak aby ją przykryła.
Komosę zagotowujemy, odlewamy pierwszą wodę, dolewamy gorącej wody i gotujemy około 5 -6 minut.
Komosę delikatnie przekładamy na sitko, lekko opłukujemy zimną wodą.
Krok 2 - Komosa zamiast szparagów foto
3
Na grubej suchej patelni prażymy pestki słonecznika, dodajemy 1-2 łyżki masła, plasterki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Gdy masło rozpuści się, kładziemy komosę i na małym ogniu króciutko przesmażamy.
Ciepłą wykładamy na talerze. Pyszne.
Krok 3 - Komosa zamiast szparagów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 26.06.2017 20:01
pieknie wygląda
Bożena Matuszczyk 26.06.2017 07:17
Pomysłowo.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak