Komosa zamiast szparagów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pestki słonecznika

    spora garść
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    2 -3 gałązki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • masło

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Komosa zamiast szparagów foto
Do tej potrawy najlepsza będzie ta większa młoda komosa, do 15-20 cm.
Po zbiorach należy odciąć korzenie, dokładnie przepłukać.
Te większe okazy możemy przyrządzić jak szparagi. Jeśli trafi się nam nieco większy niż 20 cm, wystarczy obciąć 2-3 cm stwardniałej łodygi.
Krok 2 - Komosa zamiast szparagów foto
Do gotowania komosy wystarczy niewielka ilość wody, tak aby ją przykryła.
Komosę zagotowujemy, odlewamy pierwszą wodę, dolewamy gorącej wody i gotujemy około 5 -6 minut.
Komosę delikatnie przekładamy na sitko, lekko opłukujemy zimną wodą.
Krok 3 - Komosa zamiast szparagów foto
Na grubej suchej patelni prażymy pestki słonecznika, dodajemy 1-2 łyżki masła, plasterki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Gdy masło rozpuści się, kładziemy komosę i na małym ogniu króciutko przesmażamy.
Ciepłą wykładamy na talerze. Pyszne.
KORAL
Komosa biała to chwast i jednocześnie zioło. W tym roku znowu pilnowałam aby nikt jej nie wyrwał, trochę jej nazbierałam. Tą większą podałam jak szparagi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 26.06.2017 20:01
pieknie wygląda
Bożena Matuszczyk 26.06.2017 07:17
Pomysłowo.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat