Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pestki słonecznika
spora garść -
ząbki czosnku
2 sztuki -
natka pietruszki
2 -3 gałązki -
sól do smaku
-
pieprz
-
masło
1-2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Komosa zamiast szparagów
Kroki postępowania

Po zbiorach należy odciąć korzenie, dokładnie przepłukać.
Te większe okazy możemy przyrządzić jak szparagi. Jeśli trafi się nam nieco większy niż 20 cm, wystarczy obciąć 2-3 cm stwardniałej łodygi.

Komosę zagotowujemy, odlewamy pierwszą wodę, dolewamy gorącej wody i gotujemy około 5 -6 minut.
Komosę delikatnie przekładamy na sitko, lekko opłukujemy zimną wodą.

Ciepłą wykładamy na talerze. Pyszne.
Komosa biała to chwast i jednocześnie zioło. W tym roku znowu pilnowałam aby nikt jej nie wyrwał, trochę jej nazbierałam. Tą większą podałam jak szparagi.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się