Kolorowy tort owocowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4
  • mąka tortowa

    4 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    16 g
  • cukier

    1/2 szk

Masa

  • śmietana kremówka

    800 ml
  • cukier

Owoce

  • truskawki

    250 g
  • borówka amerykańska

    1 szk
  • kiwi

    3
  • pomarańcza

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kolorowy tort owocowy foto
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy powstanie puszysta masa wsypać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach. Dno tortownicy wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy i gdy będzie całkiem zimny przekroić na 3 blaty ( biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej ).
Krok 2 - Kolorowy tort owocowy foto
Masa : Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem. Po ubiciu wstawić ją do lodówki i przygotować owoce. Część truskawek pokroić w kosteczkę a część na połówki. Kiwi też część w kostkę a część można w plasterki, borówki wsypać na talerz i rozmrozić ( mogą być świeże, ale ja nie miałam ). Dobrze umyte pomarańcze obrać ze skóry i też pokroić, część drobniej a część grubiej. Przełożenie : Blaty biszkoptowe nasączyć ulubionym płynem ( u mnie herbata owocowa ). Na pierwszy krążek cista wyłożyć część śmietany i rozsmarować.
Krok 3 - Kolorowy tort owocowy foto
Zaczynając od środka układać koliście owoce, przykryć drugim plackiem,
Krok 4 - Kolorowy tort owocowy foto
lekko docisnąć i powtórzyć czynność.
Krok 5 - Kolorowy tort owocowy foto
Resztą śmietany wysmarować boki i górę tortu, potem boki ozdobić robiąc wzorki widelcem. Na koniec górę tortu udekorować połówkami truskawek, większymi kawałkami owoców, resztą mniejszych i borówkami. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 20.04.2014 11:44
od razu czuć wiosnę :) przepiękny i za pewne przesmaczny :)
monia2005 16.04.2014 12:35
Piękny aż ślinka leci :-)
Bernadeta1 16.04.2014 09:40
piękny i na pewno smaczny torcik
Wiesława1 16.04.2014 07:08
oj Ewa kusisz strasznie
Kolorowa 15.04.2014 21:31
Ale letnio-kolorowo XD
kasienka23 15.04.2014 19:38
wygląda wspaniale!
Sylwia26 15.04.2014 17:54
ale smakowicie wygląda
Christopher 15.04.2014 17:44
Można taki jeść do ostatniej kruszynki.
Jusiaa 15.04.2014 17:42
Piękny tort.
Anna20 15.04.2014 17:11
Pyszny, lubię takie torty i robię podobnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat