Kolorowy talerz z przekąskami wg Elfi

Kolorowy talerz z przekąskami wg Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb żytni

    6 kromek
  • masło

  • ser

    6 plastrów
  • szynka

    6 plastrów
  • jajka

    2
  • rzodkiewki

  • arbuz

    1 plaster
  • truskawki

  • marchew

    4 sztuki
  • pietruszka zielona

  • śliwki żółte

    4 sztuki
  • majonez

  • sałata zielona Lollo

  • zwykła salata

  • ogórek świeży

  • pomidor

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plaster arbuza kroję na kawałki i układam na środeczku. Wszystkie liście sałaty dokładnie myję, osuszam i układam je na przemian na talerzu aby przykryły cały. Kromki chleba kroje na pół i każdą połówkę smaruje cienko masłem. Układam je na salacie w koło talerza na samym brzegu. Każdy plasterek sera i szynki zawijam w rulonik i kładę na przemian na chlebkach. Jajka gotuje na twardo, studzę i obieram po czym kroję na ćwiartki lub pół ćwiartki. Tak pokrojona jajka układam losowo na wybranych przez siebie chlebkach. Na każdą kanapkę z jajkiem kładę odrobinkę majonezu. Pomidora i ogórka obieram i kroję w cienkie pół plasterki i następnie ozdabiam nim kanapki. Truskawki ozdobnie wciskam między kanapki. Kilka rzodkiewek kroję w plasterki i układam po całym talerzu a z reszty rzodkiewek i śliwek wycinam proste kwiatki i również rozrzucam na talerzu. W niektóre ruloniki sera i szynki wkładam pietruszkę do ozdoby. Z marchewek wycinam spiralki specjalnym nożykiem, ale jeśli takiego nie macie możecie zastąpić marchew innym warzywkiem lub owocem. Cały talerz musi być bardzo kolorowy a każda kanapeczka pełna smakowitości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ttrytka

17.11.2015 14:17
kolorowa przekaska

magduś83

06.03.2013 15:44
je się oczami !!! naprawde kolorowo

ziutula

28.08.2012 21:46
przekąska super kolorowo apetyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat