Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy klops z mięsa mielonego

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mieszane mięso mielone 70 dag
pieczarki 20 dag
papryka czerwona 2 strąki
jajko 2 szt
masło 1 łyżka
boczek 10 dag
boczek 10 dag
bułka czerstwa 1 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy klops z mięsa mielonego

Pieczarki i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w małą kostkę. Bułkę zalewamy mlekiem a po ok. 20 min. odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę, jajka, pieczarki z cebulą, paprykę i przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy dużego pulpeta, którego przekładamy do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plasterki boczku. Możemy nakryć folią aluminiową ale plastry boczku zapobiegają wysuszeniu pieczeni i przypaleniu jej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 50-60 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 13.11.2013 13:09
Też czasem robię podobny:)
gosia56 06.03.2013 21:16
lubię mieso mielone w kazdej postaci super
Renataj 06.03.2013 20:54
Ten przepis był dodawany w czasie awarii systemu /zmiany systemu na nowy-lepszy/ no i wyszły jakieś cuda. Poprawiałam i wyszły następne cuda- zdublowało boczek, usunęło przyprawy. No, ale to się nazywa złośliwość rzeczy martwych...
anemon 06.03.2013 18:14
Bardzo apetycznie się prezentuje Twój klops. W składnikach zdublowało Ci boczek.
Renataj 02.03.2013 21:50
Dodając przepis były jakieś problemy z dodawaniem składników dlatego nie zapisały się wszystkie. Z przypraw dodaję: mieloną paprykę, przyprawę uniwersalną kucharek,sól, pieprz i majeranek.
Ola1984 01.03.2013 08:54
Jakich przypraw używasz do tego dania?
miroslawa 01.03.2013 06:09
robię podobny, świetny do chleba na zimno
w mojej kuchni 01.03.2013 00:24
taki klops to i na ciepło do obiadu i na zimno do pieczywa lubię...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak