Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy bukiet warzyw ze złocistym kurczakiem

5.0
(80)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z mięsnymi pierożkami, kolorowymi warzywami oraz wyrazistym, aromatycznym kurczakiem przyprawionym złocistą przyprawą do kurczaka. Idealna na obiad, kolację i drugie śniadanie.

Składniki:

Składniki:

filety z kurczaka 300 g
tortellini 250 g
brokuły 500 g
pomidorki koktajlowe 12 szt.
puszka kukurydzy 1 szt.
cukinia 1 szt.
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 3 łyżeczek
masło klarowane 2 łyżek
cukier 1 łyżek
sól 1 szczypta

Dressing:

Musztarda francuska Prymat 2 łyżek
miód 2 łyżka
sok z cytryny 3 łyżeczek
oliwa 3 łyżeczek
sól 2 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy bukiet warzyw ze złocistym kurczakiem

1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć pieprzem i przyprawą do złocistego kurczaka. Odstawić na około 30 minut, po tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
2. Pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki oliwy.
3. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i z dodatkiem łyżeczki cukru.
4. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Cukinię umyć, pokroić w plastry jednakowej grubości, oprószyć solą i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej.


6. Dressing:
Wszystkie składniki dressingu przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
7. Wszystkie przygotowane składniki sałatki ułożyć na półmisku i na końcu polać dressingiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak