Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe kruche ciasteczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto I

mąka 20 dkg
margaryna 10 dkg
żółtko jajek 1 szt
cukier 5 dkg
cukier waniliowy 2 łyżeczki
barwnik spożywczy do ciast kilka kropel

Ciasto II

mąka 20 dkg
margaryna 10 dkg
cukier 5 dkg
cukier waniliowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt
barwnik spożywczy do ciast kilka kropli

ponadto

białko do smarowania 1 szt

Porada

Ja użyłam barwnika w żelu ( jest bez smakowy) fioletowego i zielonego.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe kruche ciasteczka

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy dwa różnego koloru ciasta. Wkładamy do lodówki na ok 1godz.

Ciasta rozwałkowujemy ( w razie potrzeby podsypujemy mąką).

Pierwszą warstwę ciasta smarujemy białkiem (żeby nam się skleiły ciasta ze sobą).
Krok 1 - Kolorowe kruche ciasteczka foto
2
Na ciasto z białkiem kładziemy kolejny płat ciasta.
Krok 2 - Kolorowe kruche ciasteczka foto
3
Zwijamy w roladę.
Krok 3 - Kolorowe kruche ciasteczka foto
4
Wkładamy do lodówki na ok 3 godz.

Schłodzoną roladę kroimy w plasterki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Kolorowe kruche ciasteczka foto
5
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut.

Smacznego!!!
Krok 5 - Kolorowe kruche ciasteczka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak