Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
jajko
3 sztuki -
mąka
2 szklanki -
cukier
3/4 szklanka -
szpinak świeży
300 gram -
olej
1/2 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyzeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
krem
-
śmietana 30%
300 mililitrów -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżeczki -
woda ciepła
1/2 szklanki -
cukier puder
3/4 szklanki
dodatkowo
-
galaretka niebieska
1 sztuka -
galaretka agrestowa
1 sztuka
Sposób przygotowania
Całość przelewamy do tortownicy 24 cm i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na 2 części. Jedną część kruszymy.
2)krem:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a następnie łączymy z ostudzoną żelatyną.
3)Galaretki rozpuszczamy, a kiedy stężeją kroimy w kostkę.
Na szpinakowy blat ciast nakładamy warstwę śmietany, na nią pokrojone kawałki galaretki, całość posypujemy pokruszoną pozostałą częścią ciasta (można ozdobić owocami)
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)