kolorowe ciasto szpinakowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanka
  • szpinak świeży

    300 gram
  • olej

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

krem

  • śmietana 30%

    300 mililitrów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • woda ciepła

    1/2 szklanki
  • cukier puder

    3/4 szklanki

dodatkowo

  • galaretka niebieska

    1 sztuka
  • galaretka agrestowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1)ciasto: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie dodajemy porcjami cukier. Cały czas miksując dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Łączymy delikatnie łyżką. Wlewamy olej oraz zmiksowany na mus szpinak.
Całość przelewamy do tortownicy 24 cm i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na 2 części. Jedną część kruszymy.
2)krem:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a następnie łączymy z ostudzoną żelatyną.
3)Galaretki rozpuszczamy, a kiedy stężeją kroimy w kostkę.

Na szpinakowy blat ciast nakładamy warstwę śmietany, na nią pokrojone kawałki galaretki, całość posypujemy pokruszoną pozostałą częścią ciasta (można ozdobić owocami)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 07.02.2017 13:56
Rewelacyjnie się prezentuje
basiazet 30.12.2016 13:04
piękne! :>
Wiktoria29 03.11.2016 11:59
dziękuję....
Wiktoria29 03.11.2016 11:59
dziękuję....
Marta Ryżek-Kalkowska 31.10.2016 20:58
Przepysznie wygląda .
Diana Rusiłowicz 25.10.2016 00:28
Rewelacyjny wygląd.
Wiktoria29 28.09.2016 15:53
dziękuję...
Wiktoria29 28.09.2016 15:53
dziękuję...
Patrycja33 28.09.2016 15:38
wyglada pieknie :-)
KORAL 27.09.2016 22:16
Ładnie wyszło :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat