Kolorowa kapusta kiszona w słoiku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 kg
  • kapusta czerwona

    1 kg
  • marchew

    1 szt
  • woda zimna

    3 litry
  • sól

    3 łyżki
  • kminek

    1 szczypta
  • koper włoski - nasiona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obydwie kapusty cienko szatkujemy. Marchew i pora obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek obieramy i kroimy w ćwiartki. Kapustę mieszamy z porem,marchwią i czosnkiem dodając nasiona kopru i kminku. Przekładamy do kamiennego garnka lub jeśli ktoś nie ma do słoików. W słoikach układamy ścisło.
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i studzimy. Zalewamy kapustę, słoiki zakręcamy, ale niezbyt mocno. Jeśli kisimy w garnku to przykrywamy go talerzem,który czymś trzeba obciążyć.
Kapusta jest dobra po ok. 7 dniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 22:41
pomyslowe danie :)
jejkuchnia 13.09.2017 21:51
Świetna. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat