Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolanka zapiekane z jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kolanka makron 1 opakowanie
jabłka 1 kg
masło 1 łyżka
cynamon Prymat 3 łyżeczki
kadamon 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kolanka zapiekane z jabłkiem

Makaron kolanka gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy. Jabłka obieramy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w dużą kostkę. Na patelni podsmażamy jabłka z cukrem. Dodajemy cynamon ,kardamon i gałkę mielona do smaku. Smażymy jak dżem , nie za długo żeby były kawałki jabłka. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem nakładamy warstwę makaronu przykrywamy jabłkami i nakąłdamy drugą warstwę makaronu. Na wierzch posypujemy cynamonem i układamy płatki masła. Zapiekamy ok 25 min w piekarniku w ok 180 stopniach. Podajemy na zimno lub ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwa643 02.02.2013 15:03
deser lub obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak