Koktajlowe biedronki - wiosenna przekąska na paście z tuńczyka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bagietka

    1 SZT
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • jajko

    4
  • cebula

    1
  • ogórek kiszony

    1 sztuka
  • majonez

    2 łyżeczki
  • sól i pieprz

  • pomidorki koktajlowe

    300 gram
  • sałata

  • czarne oliwki bez pestek

  • natka pietruszki

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu wrzucamy je do malaksera, dodajemy cebulkę, ogórka kiszonego, odsączonego z zalewy tuńczyka oraz majonez, sól i pieprz do smaku – miksujemy na jednolitą pastę. Bagietkę kroimy w zgrabne kromeczki, każdą smarujemy dobrym masłem i układamy listko sałaty, na którym rozsmarowujemy 1-2 łyżeczki pasty. Po przygotowaniu wszystkich kromeczek (mi wyszło 16, bo miałam małą bagietkę, ale pasty jeszcze zostało, także ok. 25 sztuk powinno wyjść) możemy zabrać się do dekoracji. Na każdej kromeczce kładziemy kawałek natki pietruszki oraz połówkę pomidorka koktajlowego. Z czarnych oliwek robimy głowę oraz kropeczki biedronek. Pyszna i kolorowa przekąska gotowa : )

Przygotowanie pracochłonne, ale efekt wynagradza wszystko :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 04.04.2017 10:04
skuszą każdego
Bożena Matuszczyk 30.03.2017 11:42
Wspaniała i pyszna przekąska.;)
gosia56 30.03.2017 09:57
super pomysł ;)
Diana Rusiłowicz 30.03.2017 00:07
Ale cuuuudne.
jola91 29.03.2017 22:27
Cudne biedroneczki ;)
aga3103 29.03.2017 20:46
Super przekąska, wygląda wspaniale! :)
ilka01 29.03.2017 20:08
wyglądają super :)
Bernadeta1 29.03.2017 18:48
kolorowo i smacznie
[email protected] 29.03.2017 16:44
Wygląda pysznie
w mojej kuchni 29.03.2017 16:38
same pyszności podano

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat