Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    500 g
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • bez czarny kwiatostan

    2-3 szt
  • miód

    do wyboru
  • syrop z agawy

    do wyboru
  • cukier

    do wyboru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Bez pozostawiamy niemyty (spłukalibyśmy pyłek) a jedynie sprawdzamy czy w baldachach nie ma robaczków. Wkładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz dokładamy kwiatki bzu oberwane z gałązek. Całość miksujemy na gładko. Dosładzamy wg gustu cukrem, syropem z agawy lub miodem. Serwujemy zmieszany z kruszonym lodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 15.06.2015 19:22
Nie wolno jeść świeżych owoców (ani kwiatów) czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Po spożyciu jest on rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje poczucie słabości, niekiedy wymioty. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwa.
Ada-Gaba 10.06.2015 20:13
zdrowy koktajl
Agata3 10.06.2015 15:13
fantastyczny dodatek bzu ;)
Konczi 10.06.2015 14:17
to musi być pyszne !!!!! Wygląda bajecznie :D
inka2012 10.06.2015 14:08
kusisz tym koktajlem :)
Monika-twin 10.06.2015 13:49
zdrowe i pysznie wyglada.
asienka15 10.06.2015 12:06
ciekawy...
ania2610 10.06.2015 11:21
pyszny - wygląda pięknie!
iziona 10.06.2015 11:13
Przepiękne zdjęcie, bardzo apetyczne
Malinka 10.06.2015 10:50
Przyznam, że bardzo to oryginalny dodatek... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat