Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy przekładaniec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

masło 20 dag
cukier 1 szklanka
jajko 3 szt
maślanka 1/2 szklanki
mąka 1 1/3 szklanki
banan 3 szt/bardzo dojrzały
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
sól 3/4 łyżeczki
orzechy włoskie 1/2 szklanki/zmielonych

Składniki na masę

mleko kokosowe 400 ml
mleko 1 szklanka
cukier 2/3 szklanki
żółtko jajek 5 szt
mąka kukurydziana 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy przekładaniec

Wykonanie masy:
Mleczko kokosowe wymieszać z mlekiem, wsypać cukier i wbić żółtka, dokładnie wymieszać (jedną szklankę odlać) a resztę zagotować, stale mieszając. Następnie mąkę kukurydzianą wymieszać z odłożonym mlekiem i wlewać powoli na gorącą masę. Ponownie zagotować na bardzo małym ogniu, stale mieszając gotować do zgęstnienia.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i orzechami na puszystą masę. Następnie dodać jajka, maślankę, banany, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem, po czym przelać do dwóch wąskich foremek. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez pół godziny. Ostudzony placek pokroić w grube plastry, przekładać przygotowaną masą kokosową i kroić ukośnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.12.2016 10:39
z chęcią bym się poczęstował ;-)
Wiesława1 16.12.2016 21:14
Pyszna propozycja
Jadwiga/Jaga85 16.12.2016 12:27
ciekawe ciasto
Małgorzata92 16.12.2016 11:09
Wspaniałe ciasto :)
Madzai 16.12.2016 10:31
Super do kawy :)
Grazyna0211 16.12.2016 10:26
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak