Kokosowe rafaelki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kokos

    50 gram
  • czekolada biała

    150 gram
  • marmolada

    3 łyżki
  • biszkopty okrągłe

    100 gram
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • patyczek

    1 szt
  • herbatniki

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kokosowe rafaelki foto
Herbatniki i biszkopty pokruszyć bardzo drobno (można rozbić tłuczkiem lub zmiksować). Dodać stopniowo marmoladę, wszystko razem mieszając, tak by masa się połączyła, ale nie kleił do rąk, by można było swobodnie uformować kuleczki. Jeśli się klei to należy dodać więcej biszkoptów. Na parze czyli, w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą rozpuścić czekoladę, połączyć ze śmietanką i wymieszać. Każdą kuleczkę nabijać na patyczek do szaszłyka i wkładać do czekolady, obtoczyć w niej, następnie wkładać do miseczki z kokosem i dokładnie obtoczyć w wiórkach.
Krok 2 - Kokosowe rafaelki foto
Odstawić na deseczkę. Gdy wszystkie są gotowe włożyć do lodówki na 30 min.
Krok 3 - Kokosowe rafaelki foto
Można zapakować w folie, związać ozdobną kokardką i dać na prezent gwiazdkowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota76 09.04.2012 21:21
prezent znakomity
halina55 09.04.2012 20:53
Pycha! :)
sylwia / sytofala 09.04.2012 15:36
uwielbiam kokos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat