Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem

Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ciastka są pyszne. Ich obłędnie cynamonowo-kokosowy zapach z lekko karmelowym posmakiem (to zasługa cukru kokosowego) i rozpływająca się w ustach biała czekolada sprawiają, że nie sposób się nie skusić na jedno, czy nawet trzy ciasteczka. Dodatkowo są przyjemnie kruche, jakby delikatnie piaskowe...
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 15 większych ciastek:

  • mąka pszenna

    225 g
  • masło 82%

    100 g
  • cukier kokosowy

    90 g
  • jajko

    1 sztuka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    0.5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • biała czekolada

    150 g
  • wiórki kokosowe

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło z cukrem dokładnie ubić na jasną i puszystą masę, w osobnej misce wymieszać mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę.
Do masy maślanej wbić jajko i po zmiksowaniu dodać składniki suche.

Następnie wsypać wiórki, a na końcu wmieszać uprzednio posiekaną (ale nie na drobno!) białą czekoladę. Całość połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.

Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Piec do około 15 minut w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być delikatnie zapieczone i początkowo będą miękkie, lecz po ostygnięciu nabiorą odpowiedniej kruchości.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

15.11.2018 10:30
Kokosowe ciasteczka w Twoim wykonaniu są śliczne, ciekawe i apetyczne,kuszą smakiem jak i wyglądem.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat