Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowa malinka

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Galaretka

maliny świeże 300 g
galaretka czerwona 3 szt

Krem

śmietana 30% 300 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 2 łyżki
maliny świeże 100 g
galaretka różowa 1 szt

Ciasto kokosowe

białko 5 szt
cukier 1 szkanka
wiórki kokosowe 100 g
płatki migdałowe

Porada

Zamiast galaretki i smaku ananasa i granatu można użyć 2 galaretek malinowych rozpuszczonych w takiej samej ilości wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa malinka

1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm z wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut i studzimy.

2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałów i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach i studzimy.

3. Galaretka: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzątku i studzimy. Można użyć dwóch zwykłych galaretek malinowych rozpuszczonych w takiej samej ilości wody.

4. Krem: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Maliny rozgniatamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy maliny oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie).

5. Przełożenie: Na biszkopcie układamy maliny, które zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki do jej całkowitego zastygnięcia. Na galaretce rozsmarowujemy krem. Na kremie delikatnie kładziemy ciasto kokosowe i ponownie wkładamy do lodówki do zastygnięcia kremu. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 17.09.2016 21:50
prezentuję się wspaniale
Ewelina1991 17.09.2016 10:26
wspaniały wypiek
Edith85 17.09.2016 10:12
Bajeczne ciacho
NiePieprz.pl 17.09.2016 08:46
Maliny i kokos to coś czemu nie potrafię się oprzeć, dlatego ciasto do wypróbowania :)
Łukasz15 16.09.2016 21:57
Bardzo dobra
halina17 16.09.2016 21:47
Dobre ciasto.
ada.la 16.09.2016 21:47
wygląda pysznie
dodi 16.09.2016 21:26
bardzo apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak