Kokosek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • ciasteczka czekoladowe

    160 g
  • masło

    40 g
  • kakao

    łyżeczki

masa kokosowa

  • jogurt grecki

    1 szklanka
  • serek mascarpone

    250 g
  • mleko kokosowe

    gęste 250 ml
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    50 g
  • likier kokosowy

    2 łyżeczki
  • żelatyna

    12 g
  • woda zimna

    50 ml

polewa

  • śmietana 30%

    80 ml
  • czekolada mleczna

    120 g
  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód.
Masło rozpuścić. Ciastka, masło i kakao zmiksować do konsystencji mokrego piasku. Spód formy 22 cm wyłożyć papierem. Masę ciasteczkową wysypać do formy i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki.
Masa kokosowa.
Jogurt, serek, cukier, likier i wiórki zmiksować.
Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia.
Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać, dodać kolejne dwie łyżki, wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i zmiksować.
Schłodzoną gęstą część mleczka kokosowego ubić i porcjami dodawać do sera.
Całość wyłożyć na masę ciasteczkową, schładzać kilka godzin.
Polewa.
Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia i zalać nią posiekaną czekoladę.
Polać wychłodzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynka455 02.07.2017 21:53
fajne ciasto:)
Ela15 12.06.2017 14:55
świetnie wygląda
Margo1 11.06.2017 16:10
Jak widac cudnie wygląda
anulka69 30.04.2017 12:12
uwielbiam wszystko co z kokosem
KORAL 29.04.2017 18:27
Bardzo dobre :)
Alex_M 04.04.2017 14:36
smakowite :)
Bernadeta1 10.03.2017 14:41
pyszne słodkości, na pewno szybko znikło
Jagódka77 12.02.2017 13:20
lubię ciasta z kokosem
Marcepanowy kącik 08.12.2016 12:39
Wygląda bardzo smacznie :)
Diana Rusiłowicz 20.11.2016 00:50
Pychotka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat