Kokosanki z polewą czekoladową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTECZKA

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    1 opakowanie
  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    1/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 małe opakowanie
  • żółtko jaja

    1
  • jajko

    1
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

POLEWA CZEKOLADOWA

  • kakao

    2,5 łyżki
  • śmietana kwaśna

    2,5 łyżki
  • cukier

    2,5 łyżki
  • żelatyna

    0,5 łyżeczki
  • wrzątek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na samym początku masło włóż do zamrażalnika i dokładnie schłódź, a nawet zamroź.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do naczynia, dosyp 100 gram wiórek kokosowych, a także cukier waniliowy i cukier puder. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą wymieszaj.
Następnie dodaj do nich masło starte na grubych oczkach tarki.
Zacznij zagniatać ciasto, a następnie podczas zagniatania wbij jajko i żółtko.
Ze wszystkich wyrób jednolite ciasto.

Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i odkrawaj kawałki, a następnie wałkuj i wycinaj z niego ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki/literatki/kieliszka.
Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piecz około 15 - 20 minut na rumiany kolor.

Upieczone ciasteczka wystudź.

Przygotuj polewę.
Żelatynę przesyp do naczynia i zalej łyżeczką zimnej wody, wymieszaj i odstaw na 10 - 15 minut.
Następnie zalej dwiema łyżkami gorącej wody.
Do małego rondelka przełóż kakao, cukier i śmietanę. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, a następnie dolej żelatyną. Całość energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej płynnej masy.

Wystudzone ciasteczka polewaj przygotowaną polewą czekoladową tak aby otrzymać "esy - floresy".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 18.03.2015 22:55
chętnie bym zjadła
Stenka 18.03.2015 19:58
smaczne ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat