Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTECZKA
-
mąka pszenna
2 szklanki -
wiórki kokosowe
1 opakowanie -
masło
1 kostka -
cukier puder
1/4 szklanki -
cukier waniliowy
1 małe opakowanie -
żółtko jaja
1 -
jajko
1 -
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki
POLEWA CZEKOLADOWA
-
kakao
2,5 łyżki -
śmietana kwaśna
2,5 łyżki -
cukier
2,5 łyżki -
żelatyna
0,5 łyżeczki -
wrzątek
2 łyżki
Sposób przygotowania
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do naczynia, dosyp 100 gram wiórek kokosowych, a także cukier waniliowy i cukier puder. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą wymieszaj.
Następnie dodaj do nich masło starte na grubych oczkach tarki.
Zacznij zagniatać ciasto, a następnie podczas zagniatania wbij jajko i żółtko.
Ze wszystkich wyrób jednolite ciasto.
Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i odkrawaj kawałki, a następnie wałkuj i wycinaj z niego ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki/literatki/kieliszka.
Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piecz około 15 - 20 minut na rumiany kolor.
Upieczone ciasteczka wystudź.
Przygotuj polewę.
Żelatynę przesyp do naczynia i zalej łyżeczką zimnej wody, wymieszaj i odstaw na 10 - 15 minut.
Następnie zalej dwiema łyżkami gorącej wody.
Do małego rondelka przełóż kakao, cukier i śmietanę. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, a następnie dolej żelatyną. Całość energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej płynnej masy.
Wystudzone ciasteczka polewaj przygotowaną polewą czekoladową tak aby otrzymać "esy - floresy".
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się