Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki z polewą czekoladową
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do naczynia, dosyp 100 gram wiórek kokosowych, a także cukier waniliowy i cukier puder. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą wymieszaj.
Następnie dodaj do nich masło starte na grubych oczkach tarki.
Zacznij zagniatać ciasto, a następnie podczas zagniatania wbij jajko i żółtko.
Ze wszystkich wyrób jednolite ciasto.
Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i odkrawaj kawałki, a następnie wałkuj i wycinaj z niego ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki/literatki/kieliszka.
Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piecz około 15 - 20 minut na rumiany kolor.
Upieczone ciasteczka wystudź.
Przygotuj polewę.
Żelatynę przesyp do naczynia i zalej łyżeczką zimnej wody, wymieszaj i odstaw na 10 - 15 minut.
Następnie zalej dwiema łyżkami gorącej wody.
Do małego rondelka przełóż kakao, cukier i śmietanę. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, a następnie dolej żelatyną. Całość energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej płynnej masy.
Wystudzone ciasteczka polewaj przygotowaną polewą czekoladową tak aby otrzymać "esy - floresy".