Kokosanki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    25 dag
  • białka

    5
  • wiórki kokosowe

    25 dag
  • cukier wanilinowy

    1 torebka
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • aromat migdałowy

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiórki kokosowe prażymy na patelni. 5 białek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier zwykły i waniliowy, szczyptę cynamonu oraz parę kropel aromatu migdałowego. Ja zawsze dodaje też parę kropel aromatu rumowego, ale to już wg uznania. Ponownie ubijamy wszystko. Dodajemy wiórki uprażone na patelni i delikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki formujemy przygotowaną masę w kuleczki i układany na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 25 min w temperaturze 140 stopni. Całkowity czas przygotowania 40 min. Polecam i życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Juleczka20 17.09.2012 21:27
pycha
malaczarna23 19.07.2012 18:00
pyszne
Betka 23.04.2012 22:55
też takie robię:))
Justyna37 07.04.2012 16:05
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat