Szakszuka z serem mozzarella

Szakszuka z serem mozzarella

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szakszuka to śniadanie rodem z Bliskiego Wschodu. Jajka gotowane w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw to prosty, szybki, kolorowy oraz pyszny pomysł na śniadanie dla całej Rodziny. Możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów, z dodatkiem ulubionych warzyw, ziół oraz serów.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • pomidory

    3 sztuki
  • jajko

    4 sztuki
  • mozzarella

    120 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • świeża natka pietruszki

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki

PRZYPRAWY

  • Tymianek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Oregano suszone Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0.3 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, usuwamy szypułki, miąższ kroimy w drobną kostkę i przekładamy go na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku. Na dużej patelni szklimy na maśle pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy przez chwilę, aby pomidory zmiękły (około 4 minuty).

KROK 2. Następnie układamy na pomidorach plastry mozzarelli oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy patelnię i gotujemy na małych ogniu do momentu ścięcia się jajek (około 4 - 5 minut). Gotową szakszukę posypujemy świeżą natką pietruszki lub drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Futka
Szakszuka świetnie sprawdzi się także na kolację lub obiad. Zamiast świeżego pieczywa możemy podać ją z ryżem lub kaszą bulgur. Do pomidorów możemy dodać także czerwoną paprykę, a natkę pietruszki zastąpić innym ziołami np. świeżą bazylią, tymiankiem lub kolendrą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat