Przepis i sposób przygotowania na: Baranina duszona z warzywami
Żeby zrobić baraninę duszoną będziesz potrzebować mięso z łopatki, karkówki lub udźca. Mięso z udźca będzie soczyste i jędrne, z łopatki będzie miało trochę ścięgien, a z karkówki będzie dodsyć twarde, więc wymaga dłuższego gotowania.
1. Baraninę pokroić w kostkę, oprószyć solą, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać przyprawy.
3. Gdy mięso zacznie mięknąć dodać pokrojone warzywa, dusić do miękkości, ew. podlewać wodą w razie potrzeby.
4. Kiedy wszystko będzie miękkie, zagęścić mąką, dodać koncentrat, zagotować, posypać zieleniną.