Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z dzika 50 dag
bułka czerstwa 1
mleko 50 ml
sól do smaku
jajko 1
czosnek ząbki 2
sos
jogurt naturalny 100 g
majonez 4 łyżki
czosnek ząbki 3
koperek 2 łyżki
cukier puder 2 szczypty
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym

Kroki postępowania

1
Czerstwą bułkę namaczam w mleku.
Krok 1 - Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym foto
2
Gdy zmięknie odciskam i dodaję do mielonej dziczyzny.
Krok 2 - Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym foto
3
Przyprawiam solą oraz czarnym pieprzem. Wbijam jajko oraz dodaję pokruszoną suszoną papryczkę chili.
Krok 3 - Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym foto
4
Wyrabiam masę mięsną.
Krok 4 - Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym foto
5
Na desce formuję podłużne wałki. Następnie bez środek przeprowadzam kijek od szaszłyków.
Krok 5 - Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym foto
6
Rozgrzewam patelnię grillową i układam na niej uformowane kofty.
Krok 6 - Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym foto
7
Smażę z czterech stron po 4 minuty.
Krok 7 - Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym foto
8
Zabieram się za sos. Jogurt naturalny mieszam z majonezem. Czosnek bardzo drobno siekam. Wraz z koperkiem (mrożonym) dodaję do sosu jogurtowego. Doprawiam do smaku solą i cukrem pudrem. Mieszam ponownie. Po 20 minutowym pobycie w lodówce sos jest gotowy.
Krok 8 - Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym foto
9
Usmażone kofty podałem z przygotowanym sosem i surówką z białej kapusty. Można podawać również z bułką pita. Smacznego.
Krok 9 - Kofta kebab z dziczyzny z sosem czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 20.02.2013 20:25
znakomite mięsko
ALAGOR 20.02.2013 19:09
z innego mięsa (dziczyzny lub nie) też robiłeś ? porównywalne ?
Anna169Hosz 16.02.2013 09:53
Tylko pozazdrościć!
rjustysia 09.02.2013 14:16
Cudownie wyglądają :) przydał by się teraz łatwy dostęp do dziczyzny ;)
ewelinapac 08.02.2013 08:07
super
Aga20 07.02.2013 20:56
Uwielbiam kofte, uwielbiam dziczyzne, musi być naprawdę smaczne!!
Mati13 06.02.2013 19:39
całkiem smaczne jedzonko
ilka_86 06.02.2013 19:28
ciekawa jestem smaku:)
aginaa 06.02.2013 19:18
smaczne
aginaa 06.02.2013 19:18
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak