Kociołkowy bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

warzywa

  • kapusta kiszona

    2 kilogramy
  • kapusta biała

    1 kilogram

mieso

  • kiełbasa podwawelska

    1 kilogram
  • boczek wędzony

    200 gram
  • żeberka

    200 gram

przyprawy

  • sól

  • pieprz

  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

  • przecier pomidorowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kociołkowy bigos foto
Nasz bigos z kociołka zaczynamy od poszatkowanie kapusty białej oraz pokrojenia kapusty kiszonej na drobniej.
Krok 2 - Kociołkowy bigos foto
Następnie kroimy naszą kiełbasę podwawelską, boczek ( po wcześniejszym odkrojeniu skóry) oraz mięso z żeberek w kostkę.
Krok 3 - Kociołkowy bigos foto
Następnie przygotowujemy nasz kocioł, zaczynamy od wysmarowania kociołka niewielką ilością oleju aby nic nam nie przywarło i wykładamy środek kociołka folią aluminiową z nadmiarem, na dno na foli kładziemy skórę z boczku.
Krok 4 - Kociołkowy bigos foto
Następnym etapem jest układanie składników naszego bigosu warstwami zaczynając od kapusty białej potem kiszonej, kiełbasy, boczku i żeberek , po pierwszym układnie dajemy troszkę soli, pieprzy oraz przyprawy do bigosu, następnie układamy drugą warstwę z zielem angielskim oraz liściem laurowym.
Krok 5 - Kociołkowy bigos foto
Ostatnim etapem jest zawinięcie foli do środka tak aby zakryć składniki i wieszamy kociołek nad ogniskiem. Bigos w takim kociołku jest robiony ok 3-4 godzin przed zdjęciem z ognia otwieramy i dodajemy przecier pomidorowy i zostawiamy jeszcze na 20 minut wcześniej mieszając. Smacznego
Kasnaj
Musi się długo na ogniu dusić aby było wszystko miękkie nie ma innej rady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 13.04.2015 06:30
bardzo lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat