Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kociołkowy bigos

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

warzywa

kapusta kiszona 2 kilogramy
kapusta biała 1 kilogram

mieso

kiełbasa podwawelska 1 kilogram
boczek wędzony 200 gram
żeberka 200 gram

przyprawy

sól
pieprz
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
przecier pomidorowy

Porada

Musi się długo na ogniu dusić aby było wszystko miękkie nie ma innej rady.

Przepis i sposób przygotowania na: Kociołkowy bigos

Kroki postępowania

1
Nasz bigos z kociołka zaczynamy od poszatkowanie kapusty białej oraz pokrojenia kapusty kiszonej na drobniej.
Krok 1 - Kociołkowy bigos foto
2
Następnie kroimy naszą kiełbasę podwawelską, boczek ( po wcześniejszym odkrojeniu skóry) oraz mięso z żeberek w kostkę.
Krok 2 - Kociołkowy bigos foto
3
Następnie przygotowujemy nasz kocioł, zaczynamy od wysmarowania kociołka niewielką ilością oleju aby nic nam nie przywarło i wykładamy środek kociołka folią aluminiową z nadmiarem, na dno na foli kładziemy skórę z boczku.
Krok 3 - Kociołkowy bigos foto
4
Następnym etapem jest układanie składników naszego bigosu warstwami zaczynając od kapusty białej potem kiszonej, kiełbasy, boczku i żeberek , po pierwszym układnie dajemy troszkę soli, pieprzy oraz przyprawy do bigosu, następnie układamy drugą warstwę z zielem angielskim oraz liściem laurowym.
Krok 4 - Kociołkowy bigos foto
5
Ostatnim etapem jest zawinięcie foli do środka tak aby zakryć składniki i wieszamy kociołek nad ogniskiem. Bigos w takim kociołku jest robiony ok 3-4 godzin przed zdjęciem z ognia otwieramy i dodajemy przecier pomidorowy i zostawiamy jeszcze na 20 minut wcześniej mieszając. Smacznego
Krok 5 - Kociołkowy bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 13.04.2015 06:30
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak