Kociołek z kurczakiem, pomidorami i papryką

Kociołek z kurczakiem, pomidorami i papryką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    500 g
  • przyprawa do kurczaka

  • czosnek granulowany

  • liść lubczyku

  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • papryka ostra Prymat

  • cebula biała

    1 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • pieczarki

    10 szt
  • pomidory

    4 szt
  • miód płynny

    3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • woda

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy kilka minut na oleju w głębokim garnku. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, liściem lubczyku, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładamy do cebuli i co jakiś czas mieszamy, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy miód i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w 3 cm paseczki czerwoną paprykę oraz plastry pieczarek. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem i solą. Danie dusimy przez około 40 minut. Kociołek jest gotowy gdy sos delikatnie się zagęści.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

28.09.2017 12:06
Pyszne jednogarnkowe danie.;)

jejkuchnia

27.09.2017 19:13
Uwielbiam takie kociołki! Pyszne i sycące!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat