Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedlik drożdżowo-bułczany

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 i 1/2 szkl
mleko 1 szkl
jajko 1 szt
drożdże świeże 2 dag
masło 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól
bułka 1/2 wrocławska

Przepis i sposób przygotowania na: knedlik drożdżowo-bułczany

Kroki postępowania

1
Z drożdży, odrobiny ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrobiłam rozczyn. Gdy podrósł, wsypałam mąkę, wlałam letnie mleko, rozbite jajko oraz połowę wcześniej rozpuszczonego masła. Posoliłam łyżeczką soli. Początkowo wszystko wymieszałam łyżką
Krok 1 - knedlik drożdżowo-bułczany foto
2
Czerstwą bułkę pokroiłam w drobną kostkę. Następnie zrumieniłam ją delikatnie na pozostałym maśle. Ostudzoną dodałam do ciasta drożdżowego.
Krok 2 - knedlik drożdżowo-bułczany foto
3
Ciasto wyrabiałam ręką przez 10-15 minut, po czym odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Krok 3 - knedlik drożdżowo-bułczany foto
4
Z gotowego ciasta uformowałam 4 mniejsze wałki. Gotowałam je w dużym garnku na dwie tury ponieważ znacznie zwiększają swoją objętość. Czas gotowania to ok 20 minut, w połowie odwróciłam je na drugą stronę
Krok 4 - knedlik drożdżowo-bułczany foto
5
Po ugotowaniu, knedlika pokroiłam w grube plastry. Podawałam go z gulaszem z kiszonej kapusty.
Krok 5 - knedlik drożdżowo-bułczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 07.01.2014 20:53
nigdy nie robiłam tak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak