Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedlik

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dkg
masła, roztopionego 2,5 dkg
mleko letnie 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
drożdże 0,5 dkg
sól szczypta
bułka 0,5 w kostkę

Przepis i sposób przygotowania na: Knedlik

Bułkę podsmażyć na 1 łyżce masła.

Mąkę,drożdże i mleko dobrze wymieszać na jednolite ciasto następnie dodać jajko,masło i sól,dobrze wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

Dodajemy podsmażoną bułkę i dobrze mieszamy z ciastem.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 do 30 min.

Wykładamy na deskę i formujemy wałek.

Wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę.

Gotujemy około 20 min.(w połowie gotowania można przekręcić na drugą stronę)

Wyjmujemy łyżką cedzakową,kroimy na plastry.

Podajemy z gulaszem jeszcze gorące!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.05.2013 11:25
Między innymi właśnie za to kocham kuchnię czeską :)))
kasienka23 19.05.2013 09:50
zawsze chciałam spróbować takiego dania
babajaga1969 19.05.2013 01:11
smaczny dodatek do gulaszu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak