Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczane z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 700 g
mąka pełnoziarnista 250 g
jajko 1 szt
sól do smaku
truskawki świeże 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczane z truskawkami

Ziemniaki ugotować w skórce, obrać, zemleć, ostudzić. Dodać mąkę, jajko, sól i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 5 części. Utoczyć wałek o średnicy 3 cm, kroić w kawałki grubości 3 cm, spłaszczyć, kształtować małe placuszki, na środek każdego kłaść pół dużej truskawki lub 1 małą, dokładnie zlepiać brzegi, formując kulkę. Knedle wkładać do wrzącej wody, zamieszać i przykryć. Gdy się zagotują, odkryć, gotować 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać z roztopionym masłem lub jogurtem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 11.07.2013 19:01
pycha, lubię knedle z owocami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak