Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami w cynamonie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
jajko 2
śliwki węgierki 1 kg
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
śmietana 12% 200 ml
ziarenka z lasek wanilii 1 laska
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami w cynamonie

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez maszynkę. Dodajemy przesiane mąki i 2 jajka, zagniatamy ciasto do momentu, aż nie będzie się kleiło do rąk.

Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Dodajemy do nich 2 łyżeczki cynamonu i mieszamy.

Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy na blacie/stolnicy wałek i kroimy na kawałki ok. 5cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środek kładziemy połówkę śliwki. Śliwkę zalepiamy. Dobrze jest mieć cały czas mąkę pod ręką. Obtaczamy w niej ciasto i formujemy w dłoniach kulki.

W tym czasie należy zagotować wodę w garnku, dodać odrobinę soli i kilka kropel oliwy. Na gotującą się wodę wrzucamy knedle, mieszając od czasu do czasu, by się nie skleiły. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, wyjmujemy knedle na talerz.

Podajemy ze śmietaną, zmiksowaną w blenderze z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mski 14.09.2012 15:11
Wyglądają przesmacznie!!Uwielbiam knedle ze śliwkami,mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak