Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami w cynamonie
Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Dodajemy do nich 2 łyżeczki cynamonu i mieszamy.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy na blacie/stolnicy wałek i kroimy na kawałki ok. 5cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środek kładziemy połówkę śliwki. Śliwkę zalepiamy. Dobrze jest mieć cały czas mąkę pod ręką. Obtaczamy w niej ciasto i formujemy w dłoniach kulki.
W tym czasie należy zagotować wodę w garnku, dodać odrobinę soli i kilka kropel oliwy. Na gotującą się wodę wrzucamy knedle, mieszając od czasu do czasu, by się nie skleiły. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, wyjmujemy knedle na talerz.
Podajemy ze śmietaną, zmiksowaną w blenderze z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.