Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki obrane

    1/2 kg
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • śliwki węgierki

    1/2 kg
  • cukier

    2-3 łyżki
  • masło

    4 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Knedle ze śliwkami

Obrane ziemniaczki ugotować. Po ostudzeniu przecisnąć przez praskę. Dodać dwa rodzaje mąki. Dokładnie zagnieść ciasto tak aby powstała jednolita masa. Następnie uformować niewielkie placuszki. Na środku każdego ułożyć przekrojoną na połówkę śliwkę. Posypać cukrem i dokładnie uformować kulkę sklejając ją ze wszystkich storn. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. W międzyczasie na patelni roztopić masło i usmażyć na nim na rumiano bułkę tartą. Przed podaniem polać tak przygotowaną masą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

szajba2 06.05.2011 14:47
knedle są dobre
Barbara55 20.04.2011 16:18
lubię
magdalena97 12.10.2010 07:37
pychota
aginaa 23.09.2010 12:07
pyszne
monisia1977 18.08.2010 07:03
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat