Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka

    300 g
  • śliwki

    500 g
  • cukier

    6 łyżek
  • śmietana

    100 ml
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki rozgnieść na pure, dodać jajka, mąkę i sól. Zagnieść na gładkie ciasto.

2. Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Usunąć pestki.

3. Ciasto zrolować w wałek. Odkrawać po kawałku i formować placek.Do każdego wkładać połówkę śliwki. Zlepić i uformować kulkę.

4. Gotowe knedle gotować w osolonej wodzie ok. 4-5 min.

5. Po ugotowaniu polać je śmietanką i posypać cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dwa pokoje z kuchnią 23.01.2013 08:40
boskie! uwielbiam knedelki!
halina17 22.01.2013 11:13
Smaczne knedle.
jasiek 21.01.2013 20:48
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat