Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 g
mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól szczypta
śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito i zostawiamy, aby całkowicie ostygły. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy szybko ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące. Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5mm i kroimy w kwadraty. Śliwki oczyszczamy i usówamy pestki. Na każdy kawałek (kwadrat) układamy śliwkę i zawijamy ją w ciasto. Powstałe knedle wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy przez około 5 minut. Najlepiej smakują podane z masełkiem, naturalnym jogurtem i cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 17.10.2012 08:47
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak